menu

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

x

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

Μαραθώνιος Οικονομίας Shell 2007- Νέο Πανελλήνιο Ρεκόρ από την ομάδα του Αιγάλεω

Μαραθώνιος Οικονομίας Shell 2007- Νέο Πανελλήνιο Ρεκόρ από την ομάδα του Αιγάλεω

Αθήνα, 15 Μαΐου 2007 - Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 22ος Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell, που πραγματοποιήθηκε στο Nogaro της Γαλλίας από τις 11 μέχρι τις 13 Μαΐου 2007. Το όχημα «Πήγασος» του 1ου και 2ου ΤΕΕ Αιγάλεω διαγωνίστηκε για τρίτη χρονιά, σημειώνοντας και φέτος Πανελλήνιο ρεκόρ διανύοντας 471 χιλιόμετρα με ένα λίτρο καυσίμου (κατηγορία: βενζίνη). Με αυτή την επίδοση, το σχολείο κατέλαβε την 70η θέση στη γενική κατάταξη, σε σύνολο 124 ομάδων που έλαβαν μέρος στην κατηγορία Prototype ( κινητήρων εσωτερικής καύσης) από την Ευρώπη και την Ασία. Αντίστοιχα το 2ο γυμνάσιο Χίου διαγωνιζόμενο και αυτό για τρίτη χρονιά με το όχημα «Σπονδοφόρος», κατάφερε να διανύσει 388 χιλιόμετρα ανά λίτρο καυσίμου (κατηγορία: βενζίνη) καταλαμβάνοντας την 81η θέση στην γενική κατάταξη.

« Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των ομάδων είναι μια ισχυρή απόδειξη του ενθουσιασμού με τον οποίο οι αυριανοί μηχανικοί αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις για αποδοτικότερη κατανάλωση ενέργειας με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον» δήλωσε ο Matthew Bateson, Head of Communications Europe, Shell»

Οι Ελληνικές συμμετοχές για το 2007 ήταν τέσσερις. Η ομάδα του Αιγάλεω που αποτελείται από 10 μαθητές βελτίωσε την περσινή της επίδοση των 405 χιλιομέτρων ανά λίτρο καυσίμου πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ για την Ελλάδα με 471 χιλιόμετρα. Υποστηρικτές στη σημαντική αυτή προσπάθεια της ομάδας ήταν ο Δήμος του Αιγάλεω, η εκδοτική εταιρία Euromag και η εταιρεία Reserve Engineering. H ομάδα της Χίου, με το όχημα «Σπονδοφόρος», έχοντας κάνει σημαντικές βελτιώσεις στο αυτοκίνητο πέτυχε πολύ καλά αποτελέσματα, διανύοντας 388 χιλιόμετρα ανά λίτρο καυσίμου βελτιώνοντας σημαντικά τη περσινή της απόδοση των 239 χιλιομέτρων. Αποκλειστικός χορηγός της ομάδας της Χίου ήταν η εταιρία Τσιμέντα Χάλυψ.

Την Ελληνική αποστολή συμπλήρωναν δύο ακόμη ομάδες, από το 2ο ΣΕΚ Αιγάλεω και το 3ο Γυμνάσιο Πατρών που όμως λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν μπόρεσαν να πετύχουν διάκριση στην τελική κατάταξη.

H εταιρία Sea Levant φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά όλων των οχημάτων προς και από τη Γαλλία.

Τα αποτελέσματα ανά κατηγορία:

Prototypes
Η περσινή πρωταθλήτρια του St. Joseph La Joliverie της Γαλλίας σημείωσε και φέτος την καλύτερη επίδοση στην πίστα, με το πρωτότυπο όχημα κινητήρα εσωτερικής καύσης (καύσιμο: βενζίνη) που πέτυχε 3.039 χλμ./λίτρο. Την δεύτερη καλύτερη επίδοση σημείωσε η επίσης γαλλική ομάδα ESTACA Levallois-Perret με 2.716χλμ (καύσιμο: βενζίνη) ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η ομάδα του Πανεπιστημίου Tampere από τη Φιλανδία με 2,137χλμ. (καύσιμο: βενζίνη).

Την καλύτερη επίδοση στην κατηγορία prototype με όχημα κινητήρα κυψελών υδρογόνου πέτυχε το Πολυτεχνείο της Nantes (Ecole Polytechnique Nantes) διανύοντας 2.797 χλμ. Την δεύτερη και τρίτη θέση κατέλαβαν δύο γερμανικές ομάδες από το πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών Hochschule Offenburg με 2,552χλμ και από το πανεπιστήμιο τεχνολογίας Chemitz ( 2,552χλμ).

UrbanConcept
Το Πολυτεχνείο της Δανίας πέτυχε διπλή διάκριση καθώς εκτός από την πρώτη θέση στην κατηγορία κινητήρων εσωτερικής καύσης κέρδισε και το βραβείο του πιο φιλικού προς το περιβάλλον, οχήματος urban concept (Climate Friendly Urban Concept Award).

Στους κινητήρες κυψελών υδρογόνου την πρώτη θέση πήρε η επίσης δανέζικη ομάδα De Haagse Hogeschool.

Ειδικά βραβεία
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell, οι ομάδες διεκδικούν και ειδικά βραβεία για τον σχεδιασμό, την τεχνολογική καινοτομία, την ασφάλεια και την επικοινωνία.
Ο φετινός αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στον σχεδιασμό του αυτοκινήτου, ήταν η ομάδα του Oestfold University College Halden από την Νορβηγία, που όπως δήλωσαν οι κριτές ήταν ένα από τα παραδείγματα που «θα μπορούσαν εύκολα να περάσουν διαδικασία παραγωγής». Το βραβείο SKF Design το μοιράστηκε με την ισπανική ομάδα IES ALTO Nolan Barredos-Asturias.

Το Oestfold University College Halden πήρε και το βραβείο για την καλύτερη επικοινωνία αλλά και το δεύτερο βραβείο κανονισμών ασφαλείας Autosur Safety Award. Το πρώτο βραβείο για τους κανόνες ασφαλείας κέρδισε η ομάδα του κολλεγίου Roger Claustres, Clemont-Ferrand.

Το βραβείο καινοτομίας Bosch (Bosch Innovation Award) δόθηκε στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο (Milano Polytecnico).

Τέλος, τo βραβείο φιλοξενίας της Adecco δόθηκε στην Γαλλική ομάδα AFORP Drancy, η οποία διοργάνωσε σειρά από εκπαιδευτικές –ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

«Ο Μαραθώνιος Οικονομίας 2007 κατάφερε πραγματικά να μας παρουσιάσει αυτοκίνητα κατασκευασμένα από ομάδες μαθητών και φοιτητών που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην πραγματικότητα δείχνοντας μας το δρόμο για την ενέργεια, την τεχνολογία και την καινοτομία στο μέλλον» συμπλήρωσε ο Matthew Bateson.

Σχετικά με τον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell

Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κοινωνικές πρωτοβουλίες της Shell , με έμφαση στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των νέων. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που ενσωματώνει αξίες συνυφασμένες με την αειφόρο ανάπτυξη, όπως: η προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση της ενέργειας και αναγνώριση της ατομικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Η βασική αρχή του διαγωνισμού είναι απλή: η κάλυψη της μέγιστης δυνατής χιλιομετρικής απόστασης στην πίστα, καταναλώνοντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα καυσίμου.

Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης που έχει αναλάβει η Shell υπέρ της βιώσιμης κινητικότητας, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία της και τη βαθιά γνώση του ενεργειακού κλάδου που διαθέτει, ώστε να αναδείξει τις προκλήσεις και να εκπαιδεύσει τη νέα γενιά.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με το Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.shell.com/eco-marathon και http://www.cdp.fr

Εκπρόσωποι Τύπου για την Ελλάδα:
Βάσια Κλάψη, τηλ.+302109476132
Δανάη Καλαντίδη, τηλ: +30 212 9559311