menu

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

x

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

Γιώργος Σπανούδης: Ένας Έλληνας στο τιμόνι της Shell & Turcas στην Τουρκία

Γιώργος Σπανούδης: Ένας Έλληνας στο τιμόνι της Shell & Turcas στην Τουρκία

Με την οικονομία της να αναπτύσσεται ραγδαία, όπως μαρτυρά η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% μετά το 2002, η Τουρκία αποτελεί πόλο έλξης σημαντικών ξένων επενδύσεων. Η πορεία του τομέα της αυτοκίνησης, και κατ’ επέκταση των πωλήσεων καυσίμων, είναι ανοδική. Σε σύγκριση με την Ευρώπη, στην οποία αντιστοιχούν 332 αυτοκίνητα ανά 1.000 άτομα, στην Τουρκία αντιστοιχούν μόνο 78. Παράλληλα, το γεγονός ότι το 60% του πληθυσμού της είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών, έχει δώσει τεράστια ώθηση στην αγορά αυτοκινήτου.

Με στόχο την αύξηση της παρουσίας της στην αναπτυσσόμενη αγορά της Τουρκίας, η Shell δημιούργησε το 2006 μαζί με την τοπική εταιρία Turcas την κοινοπραξία «Shell & Turcas Petrol A.S.», που ένωσε τα δίκτυα πρατηρίων των δύο εταιριών. Η μέχρι τώρα πορεία της νέας εταιρίας αποδεικνύει την ορθότητα αυτής της πρωτοβουλίας, μια και, στο δεύτερο μόλις χρόνο λειτουργίας της, η εταιρεία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Τουρκία, καθώς και ένα από τα τρία πιο κερδοφόρα δίκτυα πρατηρίων της Shell παγκοσμίως.

Ο Γενικός Διευθυντής της Shell & Turcas, Γιώργος Σπανούδης δηλώνει σχετικά: «Σήμερα κατέχουμε μερίδιο 22% της αγοράς, το υψηλότερο μερίδιο προτίμησης από κάθε άλλο εμπορικό σήμα, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξής μας καθ' όλο το 2007 ήταν διπλάσιοι από εκείνους της αγοράς, υλοποιώντας σιγά σιγά το όραμά μας να γίνουμε η κορυφαία εμπορική εταιρεία καυσίμων το 2008».
 
Η πορεία της Shell & Turcas χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης
 
Η εταιρεία λειτουργεί υπό το εμπορικό σήμα της Shell και δραστηριοποιείται όχι μόνο στον τομέα των πρατηρίων, αλλά και στους τομείς διανομής και εμπορίας καυσίμων βιομηχανίας και λιπαντικών. Είναι χαρακτηριστικό να σημειώσουμε ότι, από την ημέρα ανακοίνωσης της δημιουργίας της κοινοπραξίας, ο όγκος πωλήσεων του τομέα λιπαντικών αυξήθηκε κατά 49%, των Καυσίμων βιομηχανίας κατά 29% και των πωλήσεων μέσω πρατηρίων κατά 62%.

 Στην προσπάθεια προσέλκυσης του ολοένα αυξανόμενου αριθμού αυτοκινητιστών στην Τουρκία, η Shell κυκλοφόρησε στην αγορά τα ανώτερης ποιότητας καύσιμα V-Power και καταβάλλει επίμονες προσπάθειες για την εμπέδωση των υψηλών της προτύπων στους τομείς της εξυπηρέτησης πελατών και της ασφάλειας.

 Ο Διευθυντής Δικτύου Πρατηρίων της Shell στην Τουρκία Ahmet Erdem εξηγεί: «Όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες κοινοπραξίες της Shell ανά τον κόσμο, ο τομέας πρατηρίων έθεσε ως προτεραιότητα την υλοποίηση πέντε βασικών στόχων ένταξης στην τοπική κοινωνία, αποβλέποντας στο να συγχωνευθούν με επιτυχία οι δύο διαφορετικές κουλτούρες. Οι πέντε προτεραιότητές μας είναι οι εξής: να γίνει η κοινοπραξία μας μία ομάδα με ενιαία κουλτούρα, να αυξήσουμε τις επιδόσεις μας, να ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια η αλλαγή των σημάτων στα πρατήρια της Turcas, να αφιερώνουμε το 80% του χρόνου μας στους πελάτες μας, και τέλος, να επιτύχουμε μηδενικό αριθμό συμβάντων σχετικών με την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτών των προτεραιοτήτων υπήρξε η σημαντική άνοδος του όγκου των πωλήσεων στα πρατήρια της Turcas που φέρουν το νέο εμπορικό σήμα, καθώς και η μηδενική απώλεια εργατοωρών κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο εμπορικό σήμα, δηλαδή στο σήμα της Shell».

Τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά. «Αποκομίσαμε περισσότερη αξία από τη συγχώνευση από ό,τι στοχεύαμε αρχικά, επεκτείνοντας έτσι το ενδιαφέρον μας και πέραν του τομέα των πρατηρίων,» εξηγεί ο κ. Σπανούδης.
 
Ενιαία προσέγγιση προς τον πελάτη
 
 Η Shell-Turcas προχωρεί τώρα στην ενδυνάμωση του διευρυμένου δικτύου πρατηρίων της, ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες καυσίμων και λιπαντικών για τους τοπικούς στόλους οχημάτων καθώς και για τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων. «Μια πρώτη ένδειξη της επιτυχίας της προσέγγισης αυτής αποτέλεσε η αύξηση κατά 57% του αριθμού των οχημάτων που συμμετέχουν στο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών της Shell για εταιρίες που διαχειρίζονται στόλους οχημάτων» αναφέρει ο κ. Σπανούδης.

Η Shell θεωρεί ως σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησής της από τις άλλες εταιρείες την εξυπηρέτηση που προσφέρουν οι πρατηριούχοι της στους πελάτες της εταιρείας. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της κοινοπραξίας Shell & Turcas είναι και το πρόγραμμα αναγνώρισης και επιβράβευσης των πελατών, το οποίο εφαρμόζεται ήδη σε περίπου 400 από τα 1.200 πρατήρια της Shell στην Τουρκία, με στόχο να εφαρμοστεί σε ακόμη περισσότερα το συντομότερο δυνατό.

«Ξεχωρίζουμε ως εταιρεία από το γεγονός ότι εστιάζουμε την προσοχή μας στην άρτια εξυπηρέτηση των πελατών αλλά και στην εκτενή εκπαίδευση των υπαλλήλων των πρατηρίων μας,» εξηγεί ο κ. Erdem και συνεχίζει λέγοντας ότι «κινητήρια δύναμή μας για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι η καλή ανταπόκριση του προσωπικού στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού».
 
Πληροφορίες για τη Shell στην Τουρκία

  • Με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 6 δισ. δολάρια, η Shell & Turcas Petrol A.S. αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάμεσα στις πρώτες 100 πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, απασχολώντας συνολικά 500 υπαλλήλους. Στην Τουρκία λειτουργούν περίπου 1.200 πρατήρια της Shell & Turcas Petrol A.S., που φέρουν το σήμα Shell, ενώ η εταιρία διαθέτει βάση περίπου 10.500 εμπορικών πελατών, προσφέρει υπηρεσίες σε στόλο 180.000 αυτοκινήτων, διαθέτει 10 κεντρικές αποθήκες και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πρατηρίων στη χώρα.
  • Η κοινοπραξία με την Turcas Petrol δεν είναι η μοναδική δραστηριότητα της Shell. Η εταιρία συμμετέχει επίσης στο μετοχικό κεφάλαιο του διϋλιστηρίου Tupras και έχει επιλεκτική παρουσία στους τομείς υγραερίου (LPG), χημικών, ενέργειας, αεροπορίας και ναυτιλίας.


Βιογραφικό σημείωμα του Γιώργου Σπανούδη, Διευθύνοντος Συμβούλου της Shell & Turcas Petrol AS

Γιώργος ΣπανούδηςΠροσωπικά στοιχεία: Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα, είναι παντρεμένος, και πατέρας δύο παιδιών.

Επαγγελματική εμπειρία: Άρχισε να εργάζεται για τον Όμιλο Royal Dutch Shell πριν από 16 χρόνια και στο διάστημα αυτό έχει αναλάβει διάφορες θέσεις στον τομέα διάθεσης και προώθησης πετρελαίου, με αντικείμενα μεταξύ άλλων: εταιρική στρατηγική σε επίπεδο ομίλου, επιχειρηματικός σχεδιασμός, διαχείριση χαρτοφυλακίου, διεύθυνση διαύλων διανομής και ανάπτυξη δικτύων, λιανικές πωλήσεις, μάρκετινγκ και επιχειρηματικές διαδικασίες. Έχει αναλάβει επίσης διάφορους ηγετικούς ρόλους ως μέλος της ανώτατης διοίκησης με σημαντική ευθύνη επί των καθαρών κερδών σε επίπεδο χώρας και περιφέρειας, στην Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Πετρελαιοειδών (European Oil Products Directorate) και στον τομέα Πρατηρίων (Global Retail). Από το ’01 είναι μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας Συγχωνεύσεων & Εξαγορών και Στρατηγικής με αρμοδιότητες χαρτοφυλακίου που καλύπτουν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Τον Οκτώβριο του ’05 διορίστηκε στη θέση του εκπροσώπου του διευθύνοντος συμβούλου, αρμόδιου για τη συγχώνευση μεταξύ της Shell Τουρκίας και της εταιρείας Turcas Petrol, εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, και έκτοτε έχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της κοινοπραξίας Shell & Turcas Petrol AS. Η συγχώνευση οδήγησε στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα πρατηρίων της Shell παγκοσμίως, και με αρχικό ετήσιο τζίρο άνω των 6 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, η νέα κοινοπραξία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Πανεπιστημιακές σπουδές & Επαγγελματική ανάπτυξη: Σπουδές μηχανολόγου μηχανικού στις ΗΠΑ όπου και έλαβε το πτυχίο Bachelor (Cum Laude) μηχανολόγου μηχανικού από το πανεπιστήμιο City College του City University της Νέας Υόρκης (’82 - ’85). Στη συνέχεια έλαβε διδακτική υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στη Μηχανολογία στο Manhattan College από το οποίο του απονεμήθηκε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (Master) με αντικείμενο «Μηχανολογία/Μηχανική – Ενέργεια» (‘86 - ’87). Στο διάστημα ’03-’04 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στελεχών Εταιρικής Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης (Corporate Finance Executive Programme) του London Business School. Στη διάρκεια των σπουδών του έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις για τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις, όπως το βραβείο της National Engineering Honour Society των ΗΠΑ για την εξασφάλιση υποτροφίας στη Μηχανική και το βραβείο της National Mechanical Engineering Honour Society των ΗΠΑ για την ακαδημαϊκή αριστεία. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα προγράμματα κατάρτισης στελεχών των: Shell, Insead, IMD, London Business School, Chartered Institute of Marketing, Center for Creative Leadership, Ashridge’s Strategic Management Center.