menu

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

x

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

200 ομάδες θα συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell 2008

200 ομάδες θα συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell 2008

Ρεκόρ Ελληνικών συμμετοχών στην φετινή διοργάνωση

O φετινός Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell αναμένεται να είναι ένας από τους πιο  ανταγωνιστικούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Έπειτα από μια δύσκολη διαδικασία διαλογής, με περισσότερες από 300 αιτήσεις, η Επιτροπή επιλογής διαγωνιζομένων του Ευρωπαϊκού Μαραθώνιου Οικονομίας κάλεσε συνολικά 200 ομάδες να συμμετάσχουν στη φετινό αγώνα για εξοικονόμηση καυσίμου που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι τις 24 Μαΐου στη πίστα του  Nogaro στη Γαλλία.

Επτά Ελληνικές Συμμετοχές

Η Ελλάδα συμμετέχει στον Μαραθώνιο Οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και θα εκπροσωπηθεί φέτος από επτά ομάδες διπλασιάζοντας τις συμμετοχές σε σχέση με πέρυσι.

Στο Μαραθώνιο θα συμμετάσχουν: το 2ο ΤΕΕ Αιγάλεω (όχημα Φαέθων), το 2ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω (όχημα Πήγασος), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (όχημα TUCer), το 3ο Γυμνάσιο Πατρών (όχημα Tycho UC1), το 4ο Γυμνάσιο Χίου (όχημα Pioneer), το 2ο Γυμνάσιο Χίου   (όχημα Σπονδοφόρος),   καθώς και η μοναδική σε όλη την Ευρώπη αμιγώς γυναικεία ομάδα από το 2ο Λύκειο Χίου (όχημα Sheyenne).

Οι εκπρόσωποι μας, πάντως, δεν συμμετέχουν μόνο για να διεκδικήσουν βραβεία   ή να καταρρίψουν τα ρεκόρ τους. Κύριο κίνητρο συμμετοχής τους ήταν ο προβληματισμός τους  γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα και πώς μπορεί ο καθένας να συμβάλλει στην επίλυση τους.

Η εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη, η γνωριμία με νέους με τα ίδια ενδιαφέροντα, η ανάπτυξη διασυνδέσεων με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, αποτέλεσαν επίσης θεμελιώδη κίνητρα συμμετοχής.  Ακόμα, το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell αποτελεί μια ευκαιρία να δοκιμάσουν τους εαυτούς τους απέναντι σε άλλες ομάδες, αλλά και σε αυστηρά διεθνή standards, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των σπουδαστών και των καθηγητών τους για να συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Στο φετινό Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell θα συμμετάσχουν:

  • 200 ομάδες από 25 διαφορετικές χώρες – μια αύξηση της τάξης του 25% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά
  • 4 νέες Ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία (1 ομάδα), Ουγγαρία (2 ομάδες), Ουκρανία (2 ομάδες) και μια ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο που ξανασυμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell μετά από μακροχρόνια απουσία
  • 2 χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ιράν (1 ομάδα) και Μαρόκο (1 ομάδα)
  • Κατηγορίες Οχημάτων: 75% Πρωτότυπα (Prototypes), 25% οχήματα πόλης (Urban Concept) – μια αύξηση, 40%, στην κατηγορία των Urban Concept συγκριτικά με πέρσι, παρουσιάζοντας για ακόμα μια φορά την αυξάνουσα δημοτικότητα της συγκεκριμένης κατηγορίας.
  • 4 κατηγορίες καυσίμου: βενζίνη, diesel, LPG, και εναλλακτικά καύσιμα όπως το Gas To Liquid (GTL), το υδρογόνο, η βιομάζα και η ηλιακή ενέργεια – τα εναλλακτικά καύσιμα έρχονται στη δεύτερη θέση ως τα πιο δημοφιλή μετά τη βενζίνη
  • Συνολικά η επιλογή των ομάδων αποτελείται στο 1/3 της από γυμνάσια και στα 2/3 από πανεπιστήμια.

 

Η Τεχνολογία Συναντά τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Να οδηγείς όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση καταναλώνοντας τα λιγότερα καύσιμα και εκπέμποντας τους λιγότερους ρύπους…ένα σκεπτικό απλό αλλά ταυτόχρονα μια από τις πιο σημαντικές δοκιμασίες που καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη κοινωνία.

Για τα τελευταία 24 χρόνια, ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell έχει προκαλέσει κάποιους από τους πιο λαμπρούς μαθητές της Ευρώπης και τους καθηγητές τους, να δημιουργήσουν νέες αποδοτικές τεχνολογίες καυσίμων και να κατασκευάσουν οχήματα που είναι ικανά να ταξιδεύουν μακρινές αποστάσεις ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση καυσίμου, χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτό. Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell είναι ένα εύστοχο παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και του κόσμου της βιομηχανίας. Με την ολοένα αυξανόμενη πίεση για επίτευξη πιο αποτελεσματικών και πιο αποδοτικών λύσεων, τα οχήματα και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για την αυτοκινητοβιομηχανία και την βιομηχανία ενέργειας. Με αφορμή αυτή τη διοργάνωση αυξάνεται η ενημέρωση παγκοσμίως και οι φοιτητές μπορούν τώρα να εμπνευστούν από αυτές τις βιομηχανίες για τεχνολογίες μηχανών ή σχεδιασμού οχημάτων.

«Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι στη φετινή κατηγορία UrbanConcept, βλέπουμε την συμμετοχή αρκετών υβριδικών οχημάτων. Αυτά τα οχήματα συνδυάζουν κινητήρες εσωτερικής καύσης, ή κινητήρες κυψελών υδρογόνου με έναν συσσωρευτή ηλεκτρικής ενέργειας -στις περισσότερες περιπτώσεις έναν υπερ-πυκνωτή για την καλύτερη διαχείριση των καυσίμων τους κατά τη διάρκεια του αγώνα»,εξηγεί ο Vincent Tertois, Τεχνικός Διευθυντής του Μαραθωνίου Οικονομίας και μέλος της Επιτροπής Επιλογής.

«Στις μέρες μας, η δημιουργία υβριδικών συστημάτων αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι οι φοιτητές που συμμετέχουν στο Μαραθώνιο Οικονομίας αντιλαμβάνονται ουσιαστικά ζητήματα και ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις της βιομηχανίας» , επισήμανε ο Vincent Tertois «Βασιζόμενος στην ποιότητα των αιτήσεων και των επιλεγμένων ομάδων, η φετινή διοργάνωση του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell είναι πολλά υποσχόμενη και με πολλές προοπτικές. Πραγματικά ανυπομονώ να δω τα οχήματα πάνω στη πίστα στο Nogaro», κατέληξε Vincent Tertois.

 

Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell

Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell είναι ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι μαθητές ενθαρρύνονται να εξετάσουν προσεκτικά πιθανές λύσεις για το παρόν και το μέλλον του τομέα των μεταφορών καθώς και τις ενεργειακές προκλήσεις και να διερευνήσουν ιδέες για πιο βιώσιμη κινητικότητα. Ο στόχος είναι διττός: η παροχή βοήθειας προς τα τεχνολογικά ιδρύματα ώστε να εξασφαλίσουν το ταλέντο των νέων για τα τεχνικά τους τμήματα και η προώθηση της μελλοντικής σταδιοδρομίας των μηχανικών.

Η συμμετοχή στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με θεμελιώδη ερωτήματα όπως:

  • Ποιες τεχνικές λύσεις θα καταστήσουν την κινητικότητα βιώσιμη και διαθέσιμη σε όλους;
  • Ποιες συμπεριφορές οφείλουμε να υιοθετήσουμε προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα τις ενεργειακές μας ανάγκες;
  • Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα τρέχοντα επίπεδα άνεσης και να δώσουμε και σε άλλους τη δυνατότητα να φτάσουν σε παρόμοια επίπεδα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα βιώσιμο και αποδεκτό περιβάλλον για τις μελλοντικές γενεές;

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell εξελίχθηκε σε μια πραγματικά διεθνή πρωτοβουλία με διαγωνισμούς που διοργανώνονται τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική. Το 2008, η δεύτερη διοργάνωση του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell στην Αμερική, θα πραγματοποιηθεί στην πίστα αγώνων της Καλιφόρνιας στη Φοντάνα των ΗΠΑ από τις 10 έως τις 13 Απριλίου 2008.


Εκπρόσωποι Τύπου για την Ελλάδα:
Βάσια Κλάψη, τηλ: +30 210 9476132
Δανάη Καλαντίδη, +30 210 6931000

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.shell.com/eco-marathon

Φωτογραφίες ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα : www.shell.com/ecomarathon