menu

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

x

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΡΕΚΟΡ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΟΝ 25Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ SHELL

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΡΕΚΟΡ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΟΝ 25Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ SHELL

  • Αρκετά μακροχρόνια ρεκόρ καταρρίφθηκαν
  • Πέντε από τα νέα ρεκόρ παραμένουν
  • Δυο νέα ρεκόρ καταγράφηκαν και στην πορεία βελτιώθηκαν

Αθήνα, 13 Μαΐου 2009 – Η χώρα μας συμμετείχε ενεργά, για έκτη συνεχή χρονιά, στον 25ο Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell εκπροσωπούμενη από τα κορυφαία Πανεπιστημιακά ιδρύματα:

  • Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών- Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρικών Υπολογιστών- Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος
  • Πολυτεχνείο Κρήτης-Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

Οι συμμετέχοντες μετά από σκληρή προετοιμασία, σχεδιασμό και μελέτη, κατασκεύασαν με επιτυχία πρότυπα οχήματα με στόχο την ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου. Το Πολυτεχνείο Κρήτης διαγωνίστηκε στην κατηγορία UrbanConcept για δεύτερη χρονιά, ενώ το Πολυτεχνείο Αθηνών κατασκεύασε όχημα για την κατηγορία Prototype. Όλοι οι φοιτητές κατάφεραν να δημιουργήσουν οχήματα μέσω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών προωθώντας το ευ αγωνίζεσθαι. Δυστυχώς, ωστόσο, δεν μπόρεσαν για τεχνικούς λόγους, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, να τερματίσουν. Παρόλα αυτά όλοι οι συμμετέχοντες δηλώνουν πως του χρόνου θα είναι έτοιμοι για τη νίκη!

Ο πρόεδρος των εταιρειών Shell στην Ελλάδα κύριος Γιώργος Θωμαΐδης δήλωσε «Είμαστε πολύ περήφανοι που η Ελλάδα εκπροσωπείται από αυτά τα δύο κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το γεγονός ότι οι νέοι επιστήμονες ασχολούνται και προβληματίζονται σχετικά με τα θέματα της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής αποτελεσματικότητας μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Ελπίζω τα ανώτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότερο και να προσφέρουν την ευκαιρία σε όλους τους μηχανικούς του μέλλοντος να συμμετάσχουν σε αυτό τον διαγωνισμό που έχει γίνει πλέον παγκόσμιος θεσμός.»

Γενικά αποτελέσματα

Στον 25ο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell καταγράφηκαν επτά εντυπωσιακά ρεκόρ κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης, δυο από τα οποία καταρρίφθηκαν εκ νέου την επόμενη μέρα. Τα ρεκόρ καταγράφηκαν στις κατηγορίες: εσωτερικής καύσης Prototype, εσωτερικής καύσης UrbanConcept, συνολικής κατανάλωσης καυσίμων, χαμηλότερης εκπομπής ρύπων CO2 και ηλιακής ενέργειας.

Μια από τις επικρατέστερες ομάδες μεταξύ αυτών που κατέγραψαν ρεκόρ, ήταν η ομάδα Microjoule από το St. Joseph Joliverie, Nantes στη Γαλλία, της οποίας το όχημα εσωτερικής καύσης Prototype κατέρριψε το μακροχρόνιο ρεκόρ των 3.410χλμ – το οποίο εξασφάλισε μια ομάδα από το ίδιο σχολείο πέντε χρόνια πριν – με επιπλέον 172χλμ. Μη ικανοποιημένοι από το νέο τους ρεκόρ των 3.582χλμ, το έσπασαν αργότερα το απόγευμα με ακόμα 189χλμ, διανύοντας συνολικά μια απόσταση 3.771χλμ με ένα μόνο λίτρο καυσίμου! Μια άλλη Γαλλική ομάδα, η ProductTeam από το Λύκειο Louis Pasquet στην Arles, εξασφάλισε την εκπληκτική απόσταση των 665χλμ με μια μόνο κιλοβατώρα ενέργειας, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 644χλμ, που είχε επιτύχει λίγες ώρες νωρίτερα.

Τα πέντε ρεκόρ που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν (προηγούμενα ρεκόρ ακολουθούν στις παρενθέσεις):

  • Microjoule, St Joseph La Joliverie, 3,771km/l (3,582km/l 2009; 3,410km/l 2005), IC Prototype
  • ProductTeam, Lycée Louis Pasquet, 665km/Kwh (644km/Kwh 2009, 570km/Kwh 2008), Solar
  • Team NTNU, Norges Tekiske og Naturvitenskapelige Universitet, Norway, 1,246km/l, καλύτερη κατανάλωση ενέργειας στην κατηγορία UrbanConcept (848km/l 2008)
  • FL Smith Roadrunners, Technical University of Denmark, 589km/l σε όχημα εσωτερικής καύσης UrbanConcept (306km/l 2007)
  • Team NTNU, Norges Tekiske og Naturvitenskapelige Universitet, 2.6g/km, χαμηλότερες εκπομπές ρύπων CO2 UrbanConcept (6.15g/km 2008)

Σχολιάζοντας τα φετινά ρεκόρ, ο Vincent Tertois, Technical Director του Ευρωπαϊκού Μαραθωνίου Οικονομίας δήλωσε: «Αυτή ήταν μια εκπληκτική πρώτη χρονιά για μας στη Γερμανία: όχι μόνο οι μαθητές εξασφάλισαν πολλά εντυπωσιακά ρεκόρ αποδοτικότητας καυσίμων αλλά οι ίδιοι, οι εθελοντές και οι χορηγοί μας συνέβαλλαν ενεργά στην μεταφορά του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell σε άλλο μέρος της Ευρώπης. Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία ο αγώνας του 2010 να είναι τόσο επιτυχής όσο και ο φετινός!»

Οι νικητές στις επιμέρους κατηγορίες έχουν ως εξής:

Prototype 

Ίδρυμα Μηχανή Καλύτερη Επίδοση χμ/1 λίτρο)
MICROJULE, LPTI St Joseph La Joliverie Nantes Εσωτερικής καύσης 3771 χμ
FL Smith Roadrunners, Τεχνικό Πανεπιστήμιο Δανίας Κυψέλες καυσίμου 3549 χμ
Polyjoule, Polytech’ Nantes Κυψέλες καυσίμου 3451 χμ

 

UrbanConcept 

Ίδρυμα Μηχανή Καλύτερη Επίδοση χμ/1 λίτρο)
NTNU, Norges Tekiske og Naturvitenskapelige Universitet Κυψέλες καυσίμου 1246 χμ
Hydro Cruisers, Haagse Hoge School/TH Rijswijk Academie voor Engineering, Netherlands Κυψέλες καυσίμου 804 χμ
FL Smith Roadrunners, Technical University of Denmark Κυψέλες καυσίμου 589 χμ

 

CO2 

Κατάταξη Ίδρυμα Μηχανή
1 NTNU, Norges Tekiske og Naturvitenskapelige Universitet Κυψέλες καυσίμου

 

Σχετικά με τον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell
Ο σκοπός του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell είναι να εμπνεύσει νέους σχεδιαστές και μηχανικούς από όλο τον κόσμο να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες για μια βιώσιμη κινητικότητα.

Ουσιαστικά ο στόχος είναι διττός:
-να ενθαρρύνει και να ενισχύει τις καινοτόμες ιδέες σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα και το μέλλον των μεταφορών.
-να στηρίξει τα τεχνολογικά ιδρύματα στην αναζήτηση ταλέντων για τα τεχνικά τους τμήματα και να προωθήσει την σταδιοδρομία και καριέρα νέων μηχανικών παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell έχει αναδειχθεί σε μια διεθνή πρωτοβουλία με αγώνες να πραγματοποιούνται τόσο στην Ευρώπη όσο στην Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 ο τρίτος Μαραθώνιος Οικονομίας Αμερικής διοργανώθηκε στο California Speedway στη Fontana από τις 15 έως τις 18 Απριλίου 2009. Το 2010 θα ξεκινήσει και ο Ασιατικός Μαραθώνιος Οικονομίας που θα λάβει χώρα στην Μαλαισία.

 

Εκπρόσωποι Τύπου για την Ελλάδα:
Βάσια Κλάψη, τηλ: +30 210 9476132, Vasia.klapsi@shell.com
Δανάη Καλαντίδη, +30 210 6931000, dkalantidis@advocate-bm.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell και φωτογραφίες ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.shell.com/eco-marathon

Για video σχετικά με τον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.shell.com/home/content/eco-marathon-en/about/about.html