menu

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

x

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

Συνεργασία Shell και Codexis για το βιοκαύσιμο επόμενης γενιάς

Συνεργασία Shell και Codexis για το βιοκαύσιμο επόμενης γενιάς

Η Shell και η Codexis αναπτύσσουν ακόμη στενότερη συνεργασία για την επίσπευση της δημιουργίας του βιοκαυσίμου επόμενης γενιάς.

Συνεργασία Shell και Codexis10 Μαρτίου 2009- Η Royal Dutch Shell plc και η Codexis, Inc. ανακοίνωσαν μια διευρυμένη συμφωνία για την ανάπτυξη βελτιωμένων ενζύμων που μπορούν να επιταχύνουν τη διάθεση στην αγορά των βιοκαυσίμων επόμενης γενιάς. Επίσης, η Shell αύξησε το μετοχικό της μερίδιο στην Codexis και πρόκειται να καταλάβει μία πρόσθετη έδρα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Codexis θα συνεργαστεί στενά με τη Shell και την Iogen Energy Corporation με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας των ενζύμων που χρησιμοποιούνται στη διεργασία της Iogen για την παραγωγή κυτταρινικής αιθανόλης. Η πρωτοπόρα παγκοσμίως πρότυπη μονάδα της Iogen στην Οτάβα του Καναδά παράγει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα κυτταρινικής αιθανόλης από γεωργικά απόβλητα, όπως το άχυρο σίτου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Codexis αποσκοπεί στη βελτίωση της διεργασίας της Iogen και στην επίσπευση του χρόνου που απαιτείται έως την πλήρη εμπορική της εκμετάλλευση. Η τεχνολογία της Iogen χρησιμοποιεί ένζυμα για τη διάσπαση της κυτταρίνης των γεωργικών ινών και τη μετατροπή της σε σάκχαρα, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε αιθανόλη μέσω ζύμωσης και απόσταξης.

Η νέα συμφωνία μεταξύ της Shell και της Codexis περιλαμβάνει επίσης τη συνέχιση της συνεργασίας που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2007 για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για την παραγωγή άλλων τύπων βιοκαυσίμων με την έρευνα νέων ενζύμων που μετατρέπουν τη βιομάζα απευθείας σε συστατικά παρόμοια με τη βενζίνη και το ντίζελ. Η Codexis πρόκειται να επεκτείνει το ερευνητικό της έργο σε ένα κέντρο στις ΗΠΑ και σε ένα νέο κέντρο στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία.

«Η ομάδα ειδικών της Codexis θα κάνει πραγματικά τη διαφορά στον αγώνα δρόμου για την μεγάλης κλίμακας εμπορική παραγωγή βιοκαυσίμων από μη διατροφικές πρώτες ύλες», δήλωσε ο Graeme Sweeney, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Shell στο τμήμα μελλοντικών καυσίμων και εκπομπών CO2. «Τα βελτιωμένα ένζυμα θα αυξήσουν την αποδοτικότητα και θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους.»

«Σε λίγο περισσότερο από δύο μόλις χρόνια, η συνεργασία μας με τη Shell στα βιοκαύσιμα έχει αναπτυχθεί από πιλοτικό έργο σε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα για τη δημιουργία εμπορικώς εκμεταλλεύσιμων βιοκαυσίμων από μη διατροφικές πρώτες ύλες», ανέφερε ο Alan Shaw, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Codexis. «Η Codexis έχει εμπλουτίσει την προηγμένη της πλατφόρμα κατευθυνόμενης εξέλιξης με πρωτοπόρες τεχνολογίες που περιλαμβάνουν από τη συστημική βιολογία έως την παραγωγή ενζύμων σε μεγάλη κλίμακα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που κατορθώσαμε να προσελκύσουμε τόσο σημαντικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων.»

Η Royal Dutch Shell plc είναι εταιρεία συσταθείσα στην Αγγλία και την Ουαλία, έχει την έδρα της στη Χάγη και είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και της Νέας Υόρκης. Οι εταιρίες Shell δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 110 χώρες, με επιχειρηματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, την παραγωγή και εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υγρού καυσίμου από αέρια (GtL), την παραγωγή, εμπορική προώθηση και μεταφορά πετρελαιοειδών και χημικών καθώς και σχέδια που αφορούν πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο www.shell.com

Η Codexis, Inc. είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Η εταιρεία αναπτύσσει βιοκαταλύτες για βιομηχανική χρήση, όπως ένζυμα και μικροοργανισμούς. Η τεχνολογία της Codexis χρησιμοποιείται στον κλάδο της ενέργειας για τη δημιουργία βιοκαυσίμων επόμενης γενιάς, από μη τροφικές πρώτες ύλες καθώς και από διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες για την αποδοτική παρασκευή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση. Οι μελλοντικές εμπορικές εφαρμογές περιλαμβάνουν τη διαχείριση του άνθρακα, την επεξεργασία των υδάτων και την παρασκευή χημικών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο www.codexis.com

 

- ΤΕΛΟΣ -

 

Πληροφορίες

Ονοματεπώνυμο Shell International Media Office
Τοποθεσία Χάγη, Κάτω Χώρες
Επικοινωνία Kirsten Smart/Shaun Wiggins
+31 70 377 3600
+31 611 880 189 (κινητό)
 
Ονοματεπώνυμο Shell Media Office
Τοποθεσία Χιούστον, ΗΠΑ
Επικοινωνία Jill Davis/Alexandra Smith
+1 713 241 4544
 
Ονοματεπώνυμο Lyn Christenson, Codexis
Τοποθεσία Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Επικοινωνία +1 650 421 8144
lyn.christenson@codexis.com
 
Ονοματεπώνυμο Jim Duffy (για την Codexis)
Τοποθεσία Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Επικοινωνία +1 201 964 2409
jduffy@mww.com

 

Σημειώσεις για τους συντάκτες:

Η Royal Dutch Shell plc εργάζεται για την εκπλήρωση των κρατικών επιταγών για τα βιοκαύσιμα και χάρη στην εμπειρία, την εμπειρογνωμοσύνη και τα μέσα της έχει κατακτήσει την πρώτη θέση παγκοσμίως στη διανομή βιοκαυσίμων. Η εταιρεία συνεργάζεται με κατασκευαστές βιοκαυσίμων για την εξασφάλιση αποδοτικού εφοδιασμού και την άσκηση πιέσεων για την προστασία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Η Shell κατέχει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη βιοκαυσίμων επόμενης γενιάς από μη διατροφικά βιολογικά υλικά, εναλλακτικών διεργασιών και καυσίμων υψηλής απόδοσης. Στο διεθνές πρόγραμμα βιοκαυσίμων της Shell συμμετέχουν οι εταιρείες Iogen, Choren, Codexis, Virent και Cellana, καθώς και μια σειρά ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο.