menu

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

x

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

Συναρπαστική δράση στην πίστα του Μαραθωνίου Οικονομίας της Shell

Συναρπαστική δράση στην πίστα του Μαραθωνίου Οικονομίας της Shell

Εξαιρετική η συμμετοχή των δυο ελληνικών ομάδων Η ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης κατέκτησε το ADAC Safety Award

 

Αθήνα, 11 Μαΐου 2010, Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 26ος  Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell στην πίστα Eurospeedway, στο Lausitz της Γερμανίας στις 6-7 Μαΐου. Περίπου 213 ομάδες από 22 χώρες σχεδίασαν και κατασκεύασαν οχήματα που διαγωνίστηκαν με στόχο να καλύψουν τη μεγαλύτερη απόσταση με όσο το δυνατό λιγότερη κατανάλωση καύσιμου και χαμηλότερες εκπομπές.

Και φέτος η ελληνική αποστολή απαρτιζόταν από τις ομάδες:

  • TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης, που συμμετείχε για τρίτη χρονιά.
  • NTUA Eco-Marathon του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που συμμετείχε για δεύτερη χρονιά

Οι συμμετέχοντες μετά από σκληρή προετοιμασία, σχεδιασμό και μελέτη, κατασκεύασαν με επιτυχία πρότυπα οχήματα με στόχο την ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου. Παρότι δεν κατάφεραν για τεχνικούς λόγους να τερματίσουν, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά:

Το Πολυτεχνείο Κρήτης με το όχημα ΕR10 διαγωνίστηκε στην κατηγορία Urban Concept αξιοποιώντας ηλεκτρικό κινητήρα και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου ενώ η πολύ μεθοδική και υψηλού επιπέδου μελέτη που έκανε για την ασφάλεια του οχήματος απέσπασε το Βραβείο Ασφάλειας του Μαραθωνίου, ADAC Safety Award!! Το Πολυτεχνείο Κρήτης κέρδισε αυτή την μοναδική διάκριση καταφέρνοντας να ενσωματώσει πολλές καινοτόμες και έξυπνες λύσεις ασφαλείας, όπως η κατασκευή και τοποθέτηση ρυθμιζόμενης κολώνας τιμονιού και η εμπρόσθια ζώνη ελεγχόμενης παραμόρφωσης για προστασία του οδηγού σε περίπτωση πρόσκρουσης, το αυτόματο άνοιγμα της καμπίνας του οδηγού για γρήγορη έξοδο από το όχημα καθώς επίσης η χρήση εξειδικευμένων αισθητήρων για τον εντοπισμό διαρροών καυσίμου. Το όχημα διένυσε 373 χιλιόμετρα με ένα λίτρο καυσίμου, απόσταση που αντιστοιχεί με το να πάει κανείς ως το Ναύπλιο και να γυρίσει! Λόγω τεχνικού προβλήματος η ομάδα δεν κατάφερε να τερματίσει.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με όχημα τον Προμηθέα, που συμμετείχε με ηλεκτρικό κινητήρα και κυψέλη καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην κατηγορία Prototype κατάφερε να διανύσει 840 χμ με ένα λίτρο καυσίμου, απόσταση που αντιστοιχεί με το να οδηγεί κανείς από την Αθήνα έως την Αλεξανδρούπολη!

*Δυστυχώς η συγκεκριμένη προσπάθεια κρίθηκε άκυρη διότι υπερέβη το διαθέσιμο χρόνο που είχε η ομάδα κατά 30 δευτερόλεπτα!

Η κυρία Βάσια Κλάψη, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Shell Hellas δήλωσε: «Για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Οι συμμετοχές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν ιδιαίτερα αξιόλογες και καταδεικνύουν πόσο σοβαρά αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τα ελληνικά Πολυτεχνεία το θέμα της ενεργειακής εξοικονόμησης και ενεργειακής αποδοτικότητας. Επιπλέον, η συμμετοχή της Κρήτης που κατάφερε να αποσπάσει και το σημαντικότερο βραβείο εκτός πίστας, το πρώτο βραβείο ασφαλείας, μας κάνει ιδιαιτέρα περήφανους και μας γεμίζει ελπίδα για τις επόμενες συμμετοχές! Συγχαρητήρια και στις δυο ομάδες για την καταπληκτική τους προσπάθεια!»

Γενικότερα αποτελέσματα
Το ρεκόρ του Ευρωπαϊκού Μαραθωνίου Οικονομίας της Shell έσπασε η ομάδα του Πολυτεχνείου Nantes διανύοντας 4.896 χιλιόμετρα με ένα λίτρο καυσίμου! Η απόσταση αυτή είναι αντίστοιχη του να οδηγήσει κανείς από το Cape της Νορβηγίας ως το άκρο της ιταλικής χερσονήσου.

Η λίστα με τους νικητές στις βασικότερες κατηγορίες διαμορφώνεται ως εξής:

Prototype

Σειρά No Ομάδα Απόσταση
1 202 Polytech’ Nantes, Γαλλία 4,896.1km/l
2 001 La Joliverie Projet Microjule, Γαλλία 2,964.7km/l
3 225 University of Applied Sciences, Offenburg, Γερμανία 2,794.9km/l

 

UrbanConcept

Σειρά No Ομάδα Απόσταση
1 402 De Haagse Hogeschool, Ολλανδία 747.2km/l
2 413 Fachhochschule Trier, Γερμανία 700.9km/l
3 411 Université de Liège, Βέλγιο 470.8km/l

 

CO2

Σειρά No Ομάδα Απόσταση
Prototype 202 Polytech’ Nantes, Γαλλία 0.7g/km
UrbanConcept 413 Fachhochschule Trier, Γερμανία 4.67g/km

 

Ο σκοπός του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell είναι να εμπνεύσει νέους σχεδιαστές και μηχανικούς από όλο τον κόσμο να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες για μια βιώσιμη κινητικότητα και στην ουσία του είναι διττός: να ενθαρρύνει και να ενισχύει τις καινοτόμες ιδέες σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα  και το μέλλον των μεταφορών αλλά και να στηρίξει τα τεχνολογικά ιδρύματα στην αναζήτηση ταλέντων για τα τεχνικά τους τμήματα και να προωθήσει την σταδιοδρομία και καριέρα νέων μηχανικών παγκοσμίως.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.shell.com/eco-marathon