menu

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

x

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

Τρεις ελληνικές ομάδες ετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell

Τρεις ελληνικές ομάδες ετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell

Πάνω από 200 ομάδες θα συναγωνιστούν φέτος στην πίστα Eurospeedway, στο Lausitz της Γερμανίας, στις 6 Μαΐου

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για περισσότερους από 3.000 μαθητές και φοιτητές από όλη την Ευρώπη. Με περίπου 3 μήνες ακόμη στη διάθεση τους, 221 ομάδες από 24 χώρες προετοιμάζουν τα οχήματά τους για να πετύχουν νέα ρεκόρ ενεργειακής αποδοτικότητας στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην πίστα Eurospeedway, στο Lausitz της Γερμανίας, από τις 6 έως τις 7 Μαΐου 2010. Τρεις ομάδες από την Ελλάδα κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη  συμμετοχή τους στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό διαγωνισμό ενεργειακής αποδοτικότητας στην Ευρώπη.

 

Λιγότερα καύσιμα, μεγαλύτερη απόσταση
Ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell μετρά ιστορία άνω των 25 ετών. Από την πρώτη μέρα της καθιέρωσης της, ο σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι ένας: ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός οχήματος που να διανύει τη μεγαλύτερη απόσταση, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερα καύσιμα.

Το σιρκουί  Eurospeedway στο Lausitz της Γερμανίας που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2009 αποδείχθηκε μια πολύ καλή πίστα, αφού οι συνθήκες εκεί βοήθησαν στην κατάρριψη των προηγούμενων καλύτερων επιδόσεων. Μένει να δούμε αν το περσινό εντυπωσιακό ρεκόρ των 3.771 χλμ. (ή 2.343 μιλίων) με ένα μόνο λίτρο καυσίμου, της κατηγορίας Prototype, μπορεί να καταρριφθεί. Η πίστα φαίνεται να ευνοεί τα ρεκόρ, ωστόσο, καμία ομάδα δεν έχει μπορέσει ακόμη να καταρρίψει το ρεκόρ των 3.836 χλμ. (ή 2.383 μιλίων) ανά λίτρο που σημειώθηκε το 2005!

 

Οι ελληνικές συμμετοχές
Ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο των μαθητών όσο και των φοιτητών. Φέτος, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από 3 ομάδες:

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η ομάδα Ntua Eco Marathon Team θα συμμετάσχει για δεύτερη φορά με ηλεκτροκίνητο όχημα που διαθέτει κινητήρα κυψέλης καυσίμου (υδρογόνο), στην κατηγορία Prototype.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα συμμετάσχει φέτος για τρίτη χρονιά στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, με το όχημα ΕR10, που θα διαγωνιστεί στην κατηγορία Urban Concept και αξιοποιεί ηλεκτρικό κινητήρα και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Τέλος, το 2ο ΣΕΚ Αιγάλεω θα συμμετάσχει και αυτό με όχημα που αξιοποιεί κινητήρα υδρογόνου, αλλά θα διαγωνιστεί στην κατηγορία Prototype.

 

Το μέλλον συναντά την καθημερινότητα των πόλεων
Στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, οι ομάδες μπορούν να διαγωνιστούν σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη είναι η κατηγορία Prototype, όπου ο σχεδιασμός των οχημάτων επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους, γεγονός εμφανές από τα φουτουριστικά και ιδιαίτερα αεροδυναμικά οχήματα που συμμετέχουν σε αυτή. Η δεύτερη είναι η κατηγορία UrbanConcept, στην οποία τα οχήματα που συμμετέχουν είναι πιο κοντά στα καθημερινά επιβατικά αυτοκίνητα.

Για το 2010, εγκρίθηκε η συμμετοχή 153 οχημάτων στην κατηγορία Prototype και 68 στην κατηγορία UrbanConcept. Και στις δυο κατηγορίες παρατηρείται η χρήση διαφόρων ειδών καυσίμου, από ντίζελ και συμβατική βενζίνη ως και εναλλακτικά καύσιμα, όπως η αιθανόλη, το υγροποιημένο αέριο, το υδρογόνο, η ηλιακή ενέργεια και τα βιοκαύσιμα. Από τη στιγμή που πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας, δεν τίθεται κανένας περιορισμός για το σχεδιασμό του οχήματος και μένει στους συμμετέχοντες να αποδείξουν μέχρι που μπορεί να φτάσει η φαντασία και η δημιουργικότητα τους.

 

Κάτι παραπάνω από απλός διαγωνισμός
Πέρα από το ότι αποτελεί μια σημαντική πρόκληση σε ακαδημαϊκό και τεχνικό επίπεδο, ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell βοηθά στην καλλιέργεια αξιών όπως η ομαδική εργασία. Για την προετοιμασία και την επιτυχημένη συμμετοχή ενός οχήματος απαιτείται καλή οργάνωση, πνεύμα συνεργασίας, αλλά και ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης από όλα τα μέλη της ομάδας.

Ο Γιώργος Θωμαΐδης, Πρόεδρος των εταιρειών Shell στην Ελλάδα δήλωσε «Μπορεί τα γεμάτα φαντασία σχέδια και οι πρωτοποριακές τεχνολογίες που οι μαθητές αναπτύσσουν για αυτό το πρόγραμμα, να μη μετουσιωθούν όλα σε λύσεις που θα αξιοποιηθούν από την αγορά, δεν είναι όμως αυτό που έχει σημασία. Ο διαγωνισμός ενισχύει την υιοθέτηση καινοτόμων τρόπων σκέψης που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε συνολικά τις ενεργειακές προκλήσεις. Οι μαθητές και οι φοιτητές που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας. Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα σε αυτή την διοργάνωση με 3 αξιόλογες συμμετοχές ».

 

Άλλη μια χρονιά-σταθμός
Το 2010 είναι η πρώτη χρονιά που ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell γίνεται μια πραγματικά παγκόσμια πρωτοβουλία, καθώς θα λάβει χώρα στην Ευρώπη, την Αμερική και – για πρώτη φορά – την Ασία. Φέτος, θα συμμετάσχουν περίπου 5.000 μαθητές, φοιτητές και οι καθηγητές τους. Μέχρι στιγμής, 393 οχήματα από 316 εκπαιδευτικά ιδρύματα 42 χωρών έχουν δηλώσει συμμετοχή για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης απόστασης.

 

Σχετικά με τον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell
Ο σκοπός του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell είναι να εμπνεύσει ομάδες μαθητών και φοιτητών να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν οχήματα, αλλά και να δοκιμάσουν τις επιδόσεις τους. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, χρησιμοποιώντας τη λιγότερη δυνατή ενέργεια. Ο θεσμός αυτός αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη συμμετοχή των «ηγετών» του σήμερα και του αύριο που επιδιώκουν να συμβάλουν ενεργά στην επίλυση των ενεργειακών προκλήσεων του πλανήτη.

Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell είναι μια πραγματικά παγκόσμια πρωτοβουλία. Φέτος διεξάγονται τρεις διοργανώσεις:

  • Αμερικανικός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell: 26-28 Μαρτίου, στο Houston των Η.Π.Α
  • Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell: 06-07 Μαΐου, στο Lausitz της Γερμανίας
  • Ασιατικός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell: 08-10 Ιουλίου, στην Kuala Lampur της Μαλαισίας

 

Εκπρόσωποι Τύπου για την Ελλάδα:
Βάσια Κλάψη, Shell Hellas τηλ: 210 9476132 email: Vasia.Klapsi@shell.com
Δανάη Καλαντίδη, Advocate/B-M για την Shell Hellas, τηλ: 210 6931000, e-mail: dkalantidis@advocate-bm.gr

Επικοινωνία με τις ομάδες:

  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- Μάνος Πολιούδης, 6946009662, manosp19@gmail.com  
  • Πανεπιστήμιο Κρήτης- Χρόνης Σπανουδάκης, 2821037427, hronnis@dpem.tuc.gr
  • 2ο ΣΕΚ Αιγάλεω- Δημήτρης Οικονόμου, 6979348357, omelkat@yahoo.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.shell.com/eco-marathon