menu

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

x

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

Shell Eco Marathon 2011

Shell Eco Marathon 2011

LAUSITZ 2011Ξεκινάει ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell
Τρεις ελληνικές συμμετοχές από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα

Αθήνα, 24 Μαΐου 2011 - Για όγδοη χρονιά φέτος, η Ελλάδα συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, που θα διεξαχθεί 26-28 Μαΐου στην πίστα Eurospeedway στο Lausitz της Γερμανίας, με τρεις συμμετοχές. Οι δύο ομάδες από τα κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και το ένα λύκειο με ιστορία στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο που θα μας εκπροσωπήσουν φέτος, είναι:

 • Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η ομάδα Προμηθέας, η οποία θα συμμετάσχει για τρίτη φορά με το ηλεκτροκίνητο όχημα Πυρφόρος, στην κατηγορία Prototype. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο σχεδιασμός των οχημάτων επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητάς τους, γεγονός εμφανές από τα φουτουριστικά και ιδιαίτερα αεροδυναμικά οχήματα που συμμετέχουν σε αυτή.
 • Το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο θα συμμετάσχει φέτος για τέταρτη χρονιά στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, με το όχημα ΕR11, που αξιοποιεί ηλεκτρικό κινητήρα και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και θα διαγωνιστεί στην κατηγορία Urban Concept. Στοχεύει, λοιπόν, να διακριθεί σε μια κατηγορία όπου τα οχήματα που συμμετέχουν είναι πιο κοντά στα καθημερινά επιβατικά αυτοκίνητα.
 • Τέλος, το 2ο ΕΠ.ΑΛ-Σ.Ε.Κ. Αιγάλεω, που συμμετείχε για πρώτη φορά το 2004, θα διαγωνιστεί και φέτος με το όχημα Ίρις, το οποίο αξιοποιεί κινητήρα εσωτερικής καύσης με καύσιμο βενζίνη, στην κατηγορία Prototype.

O Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral, σημείωσε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ιδιαίτερα περήφανοι που η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι παρούσα σε αυτήν τη διοργάνωση με τρεις αξιόλογες συμμετοχές και περίπου 30 νέους επιστήμονες. Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει, αφού εμπνέει μια νέα γενιά μηχανικών και επιστημόνων να βάλουν πολύ μεράκι, προσπάθεια και φαντασία και να θέσουν νέες ιδέες στην πράξη για την οικονομία των καυσίμων και να διακριθούν σε έναν αγώνα-πρόκληση. Εύχομαι καλή επιτυχία στις ομάδες μας!»

Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας 2011 της Shell τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαίου Επίτροπου για την ενέργεια, κ. Guenther Oettinger, ο οποίος αναφέρει για το πρόγραμμα: «Η αύξηση της κινητικότητας με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας θα πρέπει να συνδυάζεται με μια σειρά από σωστές πολιτικές, αρχές σωστής συμπεριφοράς, καθώς και σωστές τεχνολογίες. Οι τεχνικές αναπτύσσονται γρήγορα, αλλά θα πρέπει να ξεπερνάμε συνεχώς τα όρια για να βρίσκουμε νέες λύσεις. Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell είναι ένα πρότυπο για την εκπαιδευτική αριστεία στον τομέα αυτό και κάθε ομάδα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη που λαμβάνει μέρος».

Ο διαγωνισμός 2011 είναι επίσημα μέρος μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Sustainable Energy Europe. Η εκστρατεία της Βιώσιμης Ενέργειας στην Ευρώπη προάγει δραστηριότητες που επικεντρώνονται στην ενεργειακή απόδοση και στις ανανεώσιμες ενεργειακές λύσεις, με έμφαση στη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της αειφόρου ενεργειακής τεχνολογίας, στην οικοδόμηση συμμαχιών και στην έμπνευση νέων ιδεών και δράσεων.

Οι 212 ομάδες φοιτητών που θα διαγωνιστούν στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell φέτος, έχουν τελειώσει τις προετοιμασίες τους κι επικρατεί ενθουσιασμός. Επίσης, ενθουσιασμό προκαλεί και το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, τα αυτοκίνητα με ηλεκτρικούς κινητήρες θα διαγωνιστούν σε μια εντελώς νέα E-Mobility κατηγορία. Με 87 ομάδες E-Mobility να ετοιμάζονται, έχει στηθεί και πάλι το σκηνικό για ένα φανταστικό διαγωνισμό.

Στην κατηγορία E-Mobility, οι ομάδες ενεργοποιούν τον ηλεκτροκινητήρα τους με υδρογόνο σαν καύσιμο, με ηλιακή ενέργεια ή με μπαταρία. Τα οχήματα που κινούνται με υδρογόνο ή ηλιακή ενέργεια διαγωνίζονται στο Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell από το 2003, αλλά οι 29 συμμετοχές που κινούνται με μπαταρία, διαγωνίζονται για το πρώτο Plug-in ηλεκτρικό βραβείο, μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές ήδη. Τα αποτελέσματα της κατηγορίας E-Mobility θα μετρηθούν σε χιλιόμετρα ανά κιλοβατώρα (km/kWh) ώστε να αναπαριστάται καλύτερα η ηλεκτρική κατανάλωση. Για να φανεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, θυμηθείτε την ομάδα Polyjoule, η οποία έθεσε πέρυσι ένα νέο ρεκόρ στο διαγωνισμό. Μπορούσε να ταξιδέψει 14 χιλιόμετρα με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει ένα φλιτζάνι τσάι και περίπου 2 χλμ με την ενέργεια μίας μόνο μπαταρίας AA. Η συνολική καταγραφή απόδοσης καυσίμου της ομάδας ήταν 4.896 χιλιόμετρα/l ή 563 χιλιόμετρα/kWh.

Οι Επιλογές του 2011

 • 63 Urban Concept
 • 149 Prototype

 

Τύποι Καυσίμων:

 • 95 - πετρέλαιο
 • 8 - Diesel
 • 4 - GTL
 • 18 - αιθανόλη
 • 46 - υδρογόνο
 • 12 - ηλιακή ενέργεια
 • 29 - plug-in μπαταρίες