menu

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

x

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell για το 2012 ξεκινάει και θα σας υποδεχθεί για πρώτη φορά στους δρόμους του Ρότερνταμ!

Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell για το 2012 ξεκινάει και θα σας υποδεχθεί για πρώτη φορά στους δρόμους του Ρότερνταμ!

Παρά την κρίση αυξάνονται οι ελληνικές συμμετοχές στις 4 ομάδες οι οποίες θα διαγωνιστούν μεταξύ των σημαντικότερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ευρώπης

 

Μαραθώνιος Οικονομίας Shell 2012Αθήνα, 8 Μαρτίου 2012 - Φανταστείτε να σχεδιάζετε και να κατασκευάζετε ένα αυτοκίνητο για να διανύσει τις μεγαλύτερες αποστάσεις με τη μικρότερη ποσότητα καυσίμου. Δεν είναι πρόκληση;

Περισσότεροι από 3.000 φοιτητές από όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται για να κάνουν ακριβώς αυτό και να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στην οδήγηση και τις επιστημονικές τους γνώσεις σε μια νέα διαδρομή, στο πλαίσιο του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell για το 2012. Την Ελλάδα θα αντιπροσωπεύσουν φέτος τέσσερις ομάδες:

  • Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
  • Η Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης
  • Tο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά
  • Το 1ο ΕΠ.ΑΛ./ Σ.Ε.Κ. του Αιγάλεω

Ο 28ος Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell μετακόμισε από τη Γερμανία και θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως και τις 19 Μαΐου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Είναι η πρώτη χρονιά που ο Μαραθώνιος φιλοξενείται στους δρόμους μιας πόλης, με το κοινό να έχει εύκολη πρόσβαση ζώντας άμεσα την εμπειρία της πρόκλησης, και τους φοιτητές να μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους για την αποδοτικότητα των καυσίμων στους δρόμους.

Η μετάβαση διεξαγωγής του αγώνα από την πίστα στους δρόμους μιας πόλης, η πρώτη στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell, προσφέρει νέες προκλήσεις στις 227 ομάδες από τις 24 διαφορετικές χώρες που θα διαγωνιστούν και θέτει νέες προδιαγραφές για τα επόμενα χρόνια.

Με πέντε στροφές των 90° στο δρομολόγιο, οι ομάδες θα πρέπει να βασιστούν στις δεξιότητες τους στην οδήγηση αυτή τη χρονιά, φρενάροντας, επιταχύνοντας και στρίβοντας, καθώς αυτές αντιστοιχούν στο 50% του τελικού αποτελέσματος. Η μεταφορά της πρόκλησης στους δρόμους αναδεικνύει την πρακτική εφαρμογή της βιώσιμης κινητικότητας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ φέρνει τον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell πιο κοντά στο κοινό.

 

Οι ελληνικές συμμετοχές

Η Ελλάδα συμμετέχει για 9η συνεχόμενη χρονιά στο διαγωνισμό και φέτος φιλοδοξεί να διακριθεί και πάλι σε κάποια από τις κατηγορίες του Μαραθωνίου. Το Πολυτεχνείο της Κρήτης, κάτοχος του βραβείου ασφάλειας για 2 συνεχόμενα χρόνια, θα διαγωνιστεί με το βελτιωμένο «ER12» στην κατηγορία Urban concept. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μια δυναμική ομάδα και το όχημα τους, τον «Προμηθέα», φιλοδοξεί να κατακτήσει τους δρόμους του Ρότερνταμ στην κατηγορία Prototype και να καταγράψει σημαντικά ρεκορ, όπως επίσης και το 1ο ΕΠ.ΑΛ./ Σ.Ε.Κ. του Αιγάλεω,  ο «βετεράνος» των ελληνικών συμμετοχών, που με το όχημα «Ίρις» στοχεύει να διακριθεί στην κατηγορία Prototype. Φέτος, καλωσορίζουμε στις Ελληνικές συμμετοχές και το ΤΕΙ Πειραιά το οποίο θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με το όχημά τους «Dominator», στην κατηγορία Prototype.

Ο νέος οικοδεσπότης

Στην πόλη του Ρότερνταμ, η Shell βρήκε τον τέλειο συνεργάτη. Η πόλη διαθέτει εμπειρία χρόνων στη διοργάνωση μεγάλων γεγονότων και εκδηλώσεων ενώ στοχεύει να αναδειχθεί Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα το 2014.

Η Alexandra van Huffelen, δημοτική σύμβουλος του Ρότερνταμ εξηγεί: «Το Ρότερνταμ είναι υπερήφανο που φιλοξενεί μια τόσο μεγάλη και σημαντική εκδήλωση όπως ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell. Συνεχώς ενισχύουμε όλες τις πρωτοβουλίες βιώσιμης κινητικότητας για να πετύχουμε καθαρότερη ποιότητα του αέρα, να μειώσουμε την ηχορύπανση και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μισό. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ταιριάζει απόλυτα με τη δέσμευσή μας να γίνουμε η πιο βιώσιμη παραθαλάσσια πόλη για το 2014. Είμαστε σίγουροι ότι η τοποθεσία της διαδρομής και η επαγγελματική προσέγγιση της Shell θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες από όλη την Ευρώπη!»

Ο Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral A.E. πρόσθεσε: «Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell έχει να κάνει με τη δημιουργικότητα της νέας γενιάς μηχανικών πάνω σε βιώσιμες λύσεις για τις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον project στο οποίο η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση αφού συμμετέχουμε για 9η χρονιά. Ιδιαίτερα φέτος στην μεγάλη κρίση που περνάει η χώρα μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπουμε ότι οι νέοι συνεχίζουν να πειραματίζονται και να ονειρεύονται, να δοκιμάζουν τα όρια τους για ένα καλύτερο μέλλον. Εύχομαι και στις 4 ελληνικές ομάδες καλή επιτυχία!»

Για άλλη μια φορά, ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell για το 2012 υποστηρίζεται από τη Michelin, προμηθευτή των ειδικά προσαρμοσμένων ελαστικών για τα οχήματα που θα συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell και από το Linde Group, προμηθευτή του καυσίμου Hydrogen. Η φετινή διοργάνωση υποδέχεται και έναν νέο συνεργάτη, τη Royal Dutch Touring Club ANWB, οι τεχνικοί της οποίας θα συμμετέχουν στη διοργάνωση. Οι κριτές θα προέρχονται επίσης από τη Royal Dutch Touring Club ANWB.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με το Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:  http://www.shell.com/eco-marathon

Επίσης πάρτε μια γεύση από αυτό το σύντομο βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=P1UkcMSH8XA

 

Ακολουθήστε τις Ομάδες στο internet, facebook και twitter και μάθετε περισσότερα:

Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

ΤΕΙ Πειραιά