menu

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

x

Τι θέλετε να αναζητήσετε;

Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell 2013

Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell 2013

Πέντε νέα ρεκόρ και μεγάλος ανταγωνισμός από τους επιστήμονες του μέλλοντος

Ομάδα κατάφερε να διανύσει με ένα λίτρο καυσίμου απόσταση που ισοδυναμεί με τη διαδρομή Ρότερνταμ-Αθήνα

Αξιόλογες προσπάθειες και διακρίσεις και από τις ελληνικές ομάδες

Μετά από τρεις ημέρες γεμάτες προκλήσεις στους δρόμους του Rotterdam, ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell έφτασε στο τέλος του, χαρίζοντας διακρίσεις σε νικητές από εννέα χώρες. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 183 ομάδες φοιτητών από 24 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, που κάτω από δύσκολες συνθήκες, με οχήματα που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι ίδιες, κατάφεραν να ενθουσιάσουν το κοινό επιτυγχάνοντας πέντε νέα ρεκόρ, παρά τη δύσκολη διαδρομή. Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν με βάση τη σχέση μεταξύ της απόστασης που διανύθηκε και της κατανάλωσης καυσίμου (μεγαλύτερη απόσταση με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση).

Φέτος, για ακόμα μια χρονιά, οι ελληνικές συμμετοχές δήλωσαν την παρουσία τους στον διαγωνισμό καταθέτοντας τον καλύτερο τους εαυτό εντός κι εκτός δρόμου.

Συγκεκριμένα:

Η ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου ΚρήτηςΗ ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης που διαγωνίστηκε στην κατηγορία Urban Concept (Hydrogen) κατέκτησε την 4η θέση διανύοντας 63,95 km/kWh, ανάμεσα στις 11 ομάδες που αγωνίστηκαν σε αυτή την κατηγορία βελτιώνοντας σημαντικά τις περσινές της επιδόσεις.

 

 

Η ομάδα Prometheus του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου ΑθηνώνΗ ομάδα Prometheus του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αθηνών, που διαγωνίστηκε στην κατηγορία Prototype (electric battery) κατέλαβε την 13η θέση - από τις 36 ομάδες - αγγίζοντας τα 316,86 χλμ/kWh.

 

 

 

 

Η ομάδα Eco Evolution του Τεχνολογικού Ιδρύματος ΠειραιάΗ ομάδα Eco Evolution του Τεχνολογικού Ιδρύματος Πειραιά, συμμετείχε στην κατηγορία Prototype (electric battery), με πλήρως ανασχεδιασμένο το πρωτότυπο όχημα με το οποίο είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό πέρυσι. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα χρηματοδότησης προκάλεσαν ουσιαστικές καθυστερήσεις στην κατασκευή του φυσικού πρωτοτύπου εμποδίζοντας την ομάδα να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες δοκιμές. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια της στον 3ο γύρο, λόγω αστοχίας της καδένας στη μετάδοση κίνησης.

 


Τα συνολικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Μαραθωνίου Shell 2013

  • Η Team Microjoule-La Joliverie, ομάδα φαβορί, για μια ακόμη φορά έφτασε στην κορυφή στην κατηγορία Prototype (κλάση καυσίμου πετρέλαιο) καταφέρνοντας να διανύσει 2.980,3χλμ/λ, απόσταση που επαρκεί για τη διαδρομή Ρότερνταμ-Αθήνα με ένα μόνο λίτρο καυσίμου.
  • Επίσης στην κατηγορία Prototype, η γαλλική SCS Pasquet συνέτριψε κυριολεκτικά το προηγούμενο ρεκόρ της στην κατηγορία κίνησης με ηλεκτρική μπαταρία επιτυγχάνοντας απόδοση 1.224,1χλμ./kWh.
  • Στην κατηγορία Urban Concept, η ομάδα από το Technical University of Denmark σημείωσε ρεκόρ διανύοντας 612,3 χλμ./λτ στην κατηγορία κίνησης με βενζίνη, ενώ η Γαλλική Lycee des metiers de l'Energie dans les systemes automatises σημείωσε απόδοση 376,2 χλμ/kWhμε όχημα με ηλεκτρική μπαταρία.
  • Ανάμεσα στα φετινά highlights ήταν ο αριθμός ρεκόρ των επισκεπτών στο Εργαστήριο Ενέργειας της Shell (Shell Energy Lab) - μια εκπληκτική εμπειρία για άτομα κάθε ηλικίας που παρουσιάζει το μέλλον της ενέργειας, της τεχνολογίας και της κινητικότητας.

Ο Peter Voser, CEO της Royal Dutch Shell, είπε: «Αποτελεί έμπνευση να βλέπει κανείς τους ηγέτες και μηχανικούς του μέλλοντος να κάνουν πράξη τις πιο έξυπνες και δημιουργικές τους ιδέες. Ο φετινός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell ανέδειξε και πάλι νέες καινοτομίες και πολλά υποσχόμενες δημιουργικές τεχνολογίες. Κοιτώντας πίσω, βλέπω μια επιτυχημένη εκδήλωση που προσέλκυσε πάνω από 50.000 επισκέπτες και 3.000 φοιτητές από 24 χώρες, προκειμένου να στηρίξουν τις ομάδες και να επισκεφθούν το Εργαστήριο Ενέργειας της Shell. Βρίσκω ενθαρρυντικό το να βλέπω τόσο πολλούς ανθρώπους να απολαμβάνουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία και το μέλλον της ενέργειας.

Τα αποτελέσματα έχουν δημιουργήσει ένα απίστευτο προηγούμενο για την εκδήλωση της επόμενης χρονιάς. Ο Norman Koch, Τεχνικός Διευθυντής του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell, δήλωσε: «Η ανταγωνισμός στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερος. Πολλές ομάδες σημείωσαν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που οδήγησε σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό αλλά και σε εντυπωσιακούς τερματισμούς σε πολλές κατηγορίες. Αυτό δείχνει πως ολοένα και περισσότερες ομάδες αξιοποιούν την καινοτομία στην πράξη με επιτυχία».

Η Ελλάδα στην κορυφή των βραβείωνoff-track!

Φέτος, προστέθηκε ένα νέο off-track βραβείο -Το Βραβείο της Ενεργειακής Πρόκλησης(Shell Student Energy Challenge). Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell κλήθηκαν να μοιραστούν τις σκέψεις τους για το πώς ο κόσμος μπορεί να ανταποκριθεί στις αλλαγές που αφορούν στη ζήτηση ενέργειας και να τις απεικονίσουν σε ένα infographic. Η ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης έπεισε την κριτική επιτροπή με τη συμμετοχή της, καθώς παρουσίασε μια καλά τεκμηριωμένη προσέγγιση σχετικά με την ενεργειακή πρόκληση. Οι κριτές βαθμολόγησαν υψηλά τις νέες πράσινες τεχνολογίες που πρότεινε η ομάδα, και τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε τόσο τα βέλτιστα όσο και τα λιγότερο ελπιδοφόρα ενεργειακά σενάρια του μέλλοντος, χαρίζοντας τους τη διάκριση στην εν λόγω κατηγορία. Η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης κέρδισε και το Βραβείο του Κοινού (People's Choice Award) αποδεικνύοντας για ακόμα μία χρονιά ότι είναι η αγαπημένη ομάδα όλης της διοργάνωσης!

Επιπλέον, η ομάδα Prometheus του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αθηνών τιμήθηκε με το βραβείο Βest Team Spirit, για την ομαδικότητα που επέδειξε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, αλλά και στο σύνολο της διοργάνωσης, μεταφέροντας με χιούμορ και θετικήδιάθεση την κουλτούρα, τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της Ελλάδας στα μέλη των άλλων ομάδων και τους επισκέπτες της διοργάνωσης. Η ομάδα υπήρξε πραγματικός πρεσβευτής της Ελλάδας στην διοργάνωση του Μαραθωνίου!

Επίσης, βραβεία δόθηκαν και για την καινοτομία, την ασφάλεια, το σχεδιασμό, την επικοινωνία, τον οικολογικό σχεδιασμό, και την ασφάλεια.

Με αφορμή τις επιδόσεις των ελληνικών ομάδων, ο Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral, δήλωσε μετά το τέλος της απονομής: «Η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων και η συνεχής προσπάθειά τους για βελτίωση μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους. Η δημιουργικότητα, επιμονή και εργατικότητα των νέων αυτών μηχανικών και επιστημόνων αποδεικνύει στην πράξη ότι η χώρα μας διαθέτει ταλαντούχους νέους, που έχουν να προτείνουν καινοτόμες ιδέεςκαι εφαρμογές στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο και καλύτερο μέλλον. Συγχαρητήρια στις ομάδες μας για τις διακρίσεις τους και καλή επιτυχία σταμελλοντικά τους σχέδια».

  • Για να κατεβάσετε b-roll από τη διοργάνωση παρακαλώ πατήστε εδώ
  • Για να δείτε φωτογραφίες από την απονομή των βραβείων αλλά και συνολικά από την εκδήλωση παρακαλά πατήστε εδώ
  • Για να κατεβάσετε τα κυριότερα νέα πατήστε εδώ
  • Ακολουθήστε μας στο Twitter: @shell_ecomar

 

Αναλυτικότερα:
Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell 2013: Βραβεία

Ομάδα Κατηγορία Prototype Νικητής Αποτέλεσμα
1 Petrol (gasoline) Prize La Joliverie (FRA) 2.980,3 km/l
7 Diesel Prize IUT GMPValenciennes (FRA) 1.236,1 km/l
206 Fuel Cell Prize Hogeschool van Amsterdam (NL) 342,2 km/kWh
318 Battery Electric Prize Lycee Pasquet (FRA) 1.224,1 km/kWh
3 Alternative Gasoline Prize INSA-UPS (FRA) 2.846,2 km/l
67 Alternative Diesel Prize Getrudiscollege (NL) 314,6 km/l

 

Ομάδα Κατηγορία Urban Concept Νικητής Αποτέλεσμα
519 Petrol (gasoline) Prize WarsawUniversity of Technology (POL) 334,2 km/l
514 Diesel Prize University of Applied Sciences Offenburg (GER) 315,4 km/l
614 Fuel Cell Prize Polytech Nantes (FRA) 145,7 km/kWh
718 Battery Electric Prize Lycee des metiers de l energie dans les systemes automatises (FRA) 376,2 km/kWh
501 Alternative Gasoline Prize Technical University of Denmark (DEN) 612,3 km/l
19 Petrol (gasoline) Prize Warsaw University of Technology (POL) 334,2 km/l

 

 Shell Eco-marathon Europe 2013 Off-Track Awards

Βραβείο Ομάδα Νικητής
Shell Student Energy Challenge First Place TUC Eco Racing Technical University Crete - Greece
Shell Student Energy Challenge Second Place Εco-Runner Team Delft TU Delft - The Netherlands
People's Choice Award TUC Eco Racing Technical University Crete - Greece
Shell Helix Tribology Award BALDOS Lulea University of Technology - Sweden
Eco-Design Award Elect- Road Synergy University of Limoges - France
Safety Award First place
Safety Award Second place
Ensem Eco Marathon
Eco Motion Team by ESSTIN
ENSEM - France
Technical Innovation Award EPG University of Oxford - UK
Design Award DNV Fuel Fighter NTNU - Norway
Best Team Spirit Award Prometheus N.T.U.A. - Greece
Communication Award DNV Fuel Fighter NTNU - Norway

  

 

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βραβεία off-track 2013

Αν θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα όλων των ομάδων μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: Shell.com

Ακολουθήστε τις Ομάδες και μάθετε περισσότερα:

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με το Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.shell.com/eco-marathon