Ιδιώτες

Κανόνες Ασφαλείας στα πρατήρια Shell

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΗ

Τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας στα πρατήρια καυσίμων με το σήμα Shell είναι ιδιαίτερα υψηλά. Ωστόσο, πρέπει πάντοτε να είστε προσεκτικοί για ενδεχόμενους κινδύνους. Μελετήστε τους βασικούς κανόνες και διαδικασίες ασφαλείας και απολαύστε κάθε φορά μια ασφαλή επίσκεψη στα πρατήρια με το σήμα Shell.

Κινητά τηλέφωνα

Τα κινητά τηλέφωνα εγκυμονούν πολλούς κινδύνους όταν χρησιμοποιούνται εντός των πρατηρίων καυσίμων. Βάσει νόμου θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 5 μέτρων από αντλίες καυσίμου και δεξαμενές.

Η πτώση ενός κινητού τηλεφώνου, καθώς και η ενεργοποίηση ή απενεργοποίησή του μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες, οι οποίοι με την σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν την ανάφλεξη των αναθυμιάσεων καυσίμου που δημιουργούνται κατά τον ανεφοδιασμό των οχημάτων.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τον ανεφοδιασμό καυσίμων, μπορεί να προκαλέσει έλλειψη της συγκέντρωσης κατά την παρουσία σας στο πρατήριο. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πτώση σας ή τον τραυματισμό σας από διερχόμενο όχημα. Αποφύγετε τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση γιατί προκαλεί την έλλειψη της προσοχής σας.

Κινητήρες αυτοκινήτων

Για την ασφάλειά σας, σβήνετε τον κινητήρα του αυτοκινήτου πριν και κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού.

Μοτοσικλέτες

Πρέπει πάντοτε να κατεβαίνετε από τη μοτοσικλέτα πριν προχωρήσετε στον ανεφοδιασμό της. Αποφεύγετε έτσι την εισπνοή των αναθυμιάσεων καυσίμου κατά τον ανεφοδιασμό της μοτοσικλέτας σας ή την επαφή σας με καύσιμο σε περίπτωση διαρροής. Η πτώση καυσίμου στο ζεστό κινητήρα προκαλεί άμεση εξάτμισή του ενώ στην καυτή εξάτμιση μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, τραυματίζοντας εσάς και τους γύρω σας. Βγάλτε το κράνος σας πριν εισέλθετε στην αίθουσα, καθώς έτσι το προσωπικό του πρατηρίου θα σας εξυπηρετήσει με μεγαλύτερη άνεση.

Τροχόσπιτα και μηχανοκίνητες καντίνες

Για την ασφάλειά σας, θα πρέπει να σβήνετε εστίες, και γενικά ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται μέσα σε τροχόσπιτα, μηχανοκίνητες καντίνες και φορτηγά ψυγεία κατά την είσοδό σας στο πρατήριο. Μετά την απομάκρυνση από το χώρο του πρατηρίου, αερίστε επαρκώς το χώρο του οχήματος ώστε να απομακρυνθούν τυχόν αναθυμιάσεις καυσίμων προτού ανάψετε ξανά ηλεκτρικές συσκευές

Ασφαλής οδήγηση στο πρατήριο

Τηρείστε τις βασικές αρχές ασφαλείας για την οδήγηση στους χώρους του πρατηρίου. Οι χώροι των πρατηρίων καυσίμων που διέρχονται οχήματα έχουν αυξημένη κίνηση. Μειώστε την ταχύτητά σας κατά την είσοδο στο πρατήριο. Κάντε σωστή χρήση των εισόδων-εξόδων του πρατηρίου για να αποφύγετε την ταλαιπωρία και την έκθεσή σας σε κίνδυνο. Απομακρυνθείτε από το πρατήριο με χαμηλή ταχύτητα και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα διερχόμενα οχήματα και πεζούς.

Παιδιά

Οι χώροι που διέρχονται τα οχήματα στο πρατήριο μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Απόλυτη προσοχή στα παιδιά που συνοδεύετε. Να αφαιρείτε τα κλειδιά του οχήματος όταν εξέρχεστε, να σβήνετε τον κινητήρα και να ασφαλίζετε το όχημα με χειρόφρενο και ταχύτητα.

Κάπνισμα

Για την ασφάλειά σας, οδηγός και επιβάτες των οχημάτων θα πρέπει να σβήνετε τα τσιγάρα προτού εισέλθετε στο χώρο του πρατηρίου καυσίμων.

Λίστα ελέγχου ασφαλείας

Προτού μπείτε στο πρατήριο καυσίμων:

  • Σβήστε τα τσιγάρα σας
  • Κλείστε τα φώτα πορείας (και κάθε φλόγα)
  • Μειώστε την ταχύτητα κατά την είσοδο και έξοδο από τα πρατήρια

 

Όσο βρίσκεστε εντός του πρατηρίου καυσίμων:

  • Κλείστε τον κινητήρα του αυτοκινήτου
  • Κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο
  • Ανοίξτε με προσοχή το καπάκι του ρεζερβουάρ
  • Μην κάθεστε στη μοτοσικλέτα κατά τον ανεφοδιασμό της
  • Να γεμίζετε καύσιμα μόνο σε εγκεκριμένα δοχεία
  • Μην γεμίζετε δοχεία που βρίσκονται στο πορτμπαγκάζ, στην καρότσα ή στο εσωτερικό οχημάτων.